Pers Medeniyetinin Çocukları – İran Gezisi

 

Kapalı kutu İran artık gezginler için gözde destinasyonlardan biri oldu.

 

İRAN GEZİSİ NOTLARI

Şehirler

Ülkeye giriş,Tahran,Şiraz,İsfahan

 

Genel Bilgiler

Vize,Gezi maliyetleri,Yemek,Kalınacak yerler,Ulaşım,Güvenlik,Hava durumu,Giyecek

 

Ülkeye giriş

İran a karayolu ile giriş Ağrı Doğubeyazıt’taki Gürbulak sınır kapısından yapılıyor.Karayolu ile gideceklerin iki seçeneği var.Ağrı turun otobüsleri ile Doğubeyazıt’a gitmek ve buradan dolmuş ile Gürbulak sınır kapısına ulaşmak.Daha sonra sınırı geçip İran tarafındaki otobüslerle Tahrana ulaşmak.Bu seçeneğin maliyeti Ankara’dan Doğubeyazıt 60 ytl ( esk. den 70 ytl) oradan sınır 3 ytl.
Sınırdan sonrada Tahran 7 ytl olmak üzere 70 ytl yani 52-53 dolar civarı.. Eğer direk Ankara’dan veya İstanbul’dan Tahran otobüsüne binerseniz 35 dolara gitmek mümkün.İstanbul’da Aksaray’dan Ankara’da ise Amerikan konsolosluğunun arka sokağından kalkıyorlar.Tahran otobüsü ile gitmenin tek dezavantajı sınırda yapılacak olan 4-5 saatlik bekleme.

Bu yolculuklar 36 saat civarı sürüyor..

Tren ile gitmeyi tercih edenler ortalama 50 dolar civarı bir ücret ödeyerek istanbul, Eskişehir veya Ankara’dan Tahran’a giden Transasya trenine binerek 72 saatlik bir yolculukla Tahran’a ulaşabilirler.Tren İstanbul’dan her perşembe akşamı haraket ediyor.

Uçak ile ise İran Air ile 200 dolar civarı bir ücretle Tahran’a uçmak mümkün.

Tahran

Başkent Tahran kalabalık ve hareketli bir şehir.Gezginler için bu yönden çok cazip değil fakat bir günümüzü ayırmak da gerekir.Gündüz vakitlerindeTahran müzesi ve Şah’ın sarayını gezmek, caddelerinde bir kaç saat yürümek, akşam ise bizdeki Akmerkez benzer alışveriş mekanlarını gözlemlemek yeterli olabilir.Özellikle akşam hayatında iran gençliğinin 15-20 yıl önceki katı islami kuralları nasıl yumuşattığını, kendilerine nasıl yaşam alanları yarattığını görmek çok ilginçti.Saçlarını sadece göstermelik arka kısmından kapatan ve son derece bakımlı ve makyajlı iranlı bayanlar devrim muhafızlarıyla orta yolu bulmuş görünüyorlar.Bize en çok enteresan gelen ise bu orta yoldan bir çok insanın memnun olması.Yıllar önce yaşanan sıkıntılardan dolayı şahı istemeyen halk devrim sonrası çektiği büyük baskı ve acılardan sonra bu orta yola sahip çıkıyor.Gidenin geleni arattığı mantığı ile mevcut düzenlerini savunuyorlar.Halk son derece misafirperver ve herkes yardımcı olmaya çalışıyor.Tebriz başta olmak üzere kuzey iran’ın çok büyük bir çoğunluğu türklerden oluşuyor.Onlarlada sınırdan Tahran’a gelirken otobüste tanışıp muhabbet etme imkanı bulduk.Özellikle gençler son derece eğitimli ve üniversite hayatlarında başarılılar.Şikayetleri ise İran’da türk,Türkiye’de ise İranlı olarak sınıfsal ayrımla bakılmaları.

Fakat iran vatandaşlığına sonuna kadar sahip çıkıyorlar ve övgüyle söz ediyorlar.Tebriz Üniversitesinde okuyan ve bir araştırmasıyla (şu an yapılabilen en sağlam betonun 10 katı dirençli bir beton üretmiş)

Amerikan üniversitelerinden ve bir çok dünya ülkesinden davet almış bir türk öğrenci ile tanıştık.Sınırdan sonra yapılan kontrol noktasında pasaportundaki amerikan vizesi sebebiyle muhafızlar tarafından sorgulandı fakat sebebi öğrenilince gururla başı okşandı.Bu kadar davete rağmen mastırını tebriz üniversitesinde yapmak ve ülkesine faydalı olmak istediğini anlatıyordu.Fakat her iranlı genç gibi hayatının bir kısmını Amerika’da geçirmek hayaliydi!!

 

Tahran da konaklıyacağınız gece , Mashad otelinde geceliği 5000 tümenden (5 dolar) iki kişilik bir odada kalabilirsiniz.Fiyatlar Türkiye’ye göre gayet ucuz.Ulaşım ise inanılmaz ucuz….

 

Şiraz

Tahran’ın Arjantin Meydanındaki otogardan yaklaşık 4 dolar karşılığı aldığımız bir bilet ile 12 saatlik konforlu bir otobüs yolculuğu ile Şiraz’a geçtik.Şiraz özellikle Persopolis Antik Kenti ile meşhur.Biz de Şiraz’da geçirdiğimiz günü Persopolis ve çevresindeki arkeolojik alanları gezmeye ayırdık.Burada tavsiyemiz günlüğü 6-7 dolar civarı bir ücret ödeyerek bir taksi kiralayın ve önceden yapacağınız bir gezi planı ile şehri turlayın.Persopolis, Efes Antik Kenti gibi son derece geniş bir araziye yayılmış ve Pers İmparatorluğunun başkenti olarak son derece önemli bir şehir.Antik kent içindeki müzeyi de gezmeyi ihmal etmeyin.Müze ve antik kent giriş ücretleri komik denecek kadar ucuz!!

 

İsfahan

İran’ın gezginler ve turistler için en önemli şehri.İranlıların deyimiyle dünyanın yarısı. Şiraz’dan yaklaşık 6 saatlik bir yolculukla İsfahan’a geçtik.Saat bir hayli geç olmuştu.Otogarda iner inmez bir taksiye atlayıp çok methini duyduğumuz Emir Kebir hostele gittik.8 dolar karşılığı bir oda kiralayıp odamıza yerleştik.

İsfahan şehrin içinden geçen son derece güzel nehriyle, bu nehir üzerinde ki muhteşem köprüleri ile özellikle Siosepol köprüsü harika,dünyanın en büyük meydanı sayılan İmam Humeyni meydanı ile ve daha sayısız sarayları camileri ile son derece ilgi çekici bir yer.Siosepol’ün altındaki kafede çay için,caddelerde bir kaç saat yürüyerek mutlaka gezin.Emir Kebir hostel ise gayet sevecen iki kardeş tarafından işletiliyor.İnternet,uluslararası telefon gibi bir çok ihtiyaç son derece ucuza müşterilere sunuluyor.Özellikle gezginlerin ve Pakistan üzerinden Hindistan’a gidenlerin bir çok kişiyle tanışıp fikir alışverişi yapabileceği bir yer.Bahçesi akşam üstüleri dünyanın dört bir yanından gelen ilginç ve güzel insanlarla dolu. Biz iran sonrası karadan Pakistan üzerinden Hindistan’a devam edecek idik fakat Tahran’daki Pakistan Başkonsolosluğu sadece iranlılara vize verdiklerini söyleyerek bize Pakistan vizesi vermedi bu yüzden bombaya İranair ‘dan uçak bileti alarak (180 dolar) havayolu ile geçmek zorunda kaldık.

Uçak fiyatları özellikle iran içinde ucuz, çok gerekli olursa kullanabilirsiz.(15-20 dolar civarı)

 

Vize

İran vizesi dünyada en zor alınan vizelerden. Özellikle avrupalı gezginlerden öğrendiğimiz vize alabilmek için haftalarca uğraştıkları.Ancak Türkiye ve İran uzun yıllardır karşılıklı olarak birbirlerine vize uygulamıyorlar.Bu yüzden irana giderken sadece pasaportunuzun olması yeterli…

 

Gezi Maliyetleri  

10 günlük bir İran gezisinin maliyetini şöyle hesaplayabiliriz.İran otobüsleri ile Ankara’dan Tahran 35 dolar.Günlük ortalama yemek ve kalma maliyeti 10 dolar.Yurt dışı çıkış harcı 50 dolar(inşallah kısa sürede kaldırılacak!!!). İran içi yol masrafı 10 dolar.

Müze ve tarihi yerleri gezi masrafları da 10 dolar,dönüş ücreti 35 dolar olarak hesaplanırsa 240 dolar civarı bir para bu geziyi finanse etmeye yeterlidir..

 

Yemekler  

İran’da yemek konusunda herhangi bir sıkıntı çekilmiyor.Tek sorun çok fazla kebap yemekten bıkabilirsiniz.Ama temizlik yönünden hiç bir sorun yok.

 

Ulaşım  

İran’daki en ucuz şey herhalde ulaşım.12 saatlik bir yolu klimalı ve konforlu otobüslerle 5 dolar civarı ücrete gidebiliyorsunuz.
3-4 kişilik gruplar bütün ülkeyi taksi tutarak gezebilirler ki bu bizdeki otobüs maliyetinden bile çok daha ucuz tutacaktır.
2005 ağustos ayında full depo benzin 4-5 dolar civarı tutuyordu.

 

Güvenlik 
İran, gezginler için son derece güvenli bir ülke.Hiç bir tacize veya rahatsız edilmeye de uğramıyorsunuz.

Hava durumu  

Eylül ,ekim ve kasım ayları gezi için en uygun aylar.Yazları özellikle güney bölgeler 40 derecenin üzerinde sıcaklıklarıyla çekilmez olabiliyor.

 

Giyecek  

Bayanların malum İran şartlarına uymaları gerekiyor.Başımızı bandana gibi birşeyle yarım da olsa kapamamız ve uzun kollu giyecekler giymemiz gerekiyor.Abartıldığı kadar sıkı kontroller de yok.Genelde dikkatli olmada fayda var.Özellikle Tahran’da iranlı bayanların giyim tarzları size yol gösterebilir.Erkekler açısından Türkiye’ye göre bir değişiklik yok..

 

admin

emrah kurtulmus

You May Also Like

Varuna Gezgin İstanbul Şubesinden Burcu Anlatıyor!

Rinjani Mountain: Bulutların Üzerine Tırmanmak

West Papua Endonezya Gezisi

Kuzey Kore Gezisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir