Sahara’da Çöl Safari – Tunus Gezisi

 

THY’nin bir haftalık promosyon biletleri ile Tunus’a gitmek isteyenler için Yekta ve Özge bu ülkeyi gezerek yol notları tuttular. Fransız, Arap ve Afrika kültürleri ile harmanlanmış yaşam tarzı ile başkent Tunus, plajları ile Hammamet ve Sahara Çölü. Özge’nin notları eşliğinde buyurun birlikte gezelim

 

Tunus Türkiye’den vize istemiyor.

Ulaşım: Biz THY nin 111€ kampanyasından biletimizi aldık .1 haftalık gidiş-dönüş vergiler dahil 317 YTL.2 saat 15 dk. sürüyor.

Şehirler: Tunus,Sidi Bou Said ,Nabeul,Hammamet,Kairouan,DouzHavaalanından Medina bölgesine varmak için taksilere yöneliyoruz ve etrafımız bir anda taksicilerle sarılıyor.60 dinara götüreceklerini söylüyorlar ki sıkı bir pazarlıkla 8 dinara indirmişken taksiciyi kaybediyoruz sonuçta 10 dinara başka bir taksiciyle anlaştık.Dönüşte taksimetre açtırdık ve 4 dinar tuttu. Avusturalyalı gezginin 30 dinar ödediğini duyunca 10 dinar fena değil diyerek rahatladık .

Tunus- Medina

20 dk.süren bir mesafeden sonra Tunus’un başkenti Tunus’tayız.Burası Tunus’un en büyük şehri.Ana yollar oldukça geniş, bu yollardan ayrılan yollar ise oldukça dar,evler bembeyaz,islami yapılar göze çarpıyor .Ara sokaklarda Fransız mimarisini görüyoruz.Fransız sömürgesinde kalmış bir ülke olduğundan izlerine başkentte de kasabalarında da rastlamak mümkün. Tunus’un bir turizm kenti olduğu ortada. Ara sokaklar alışveriş yerleriyle dolu.Adeta kapalı çarşıyı andırıyor. Geniş caddelerinde ise alışveriş merkezleri, ışıltılı, eş yıldızlı oteller yer alıyor.

Kapılarıyla ünlü Tunus’un deve derisinden yapılmış çantaları,işlemeli kuş kafesleri,seramikleri ilgimizi çekiyor.Kaybolana kadar birbirine geçen sokaklarda ilerliyoruz ,rengarenk ,işlemeli,eski kapıların önünde kalakaldığımızı hatırlıyorum. Kuran kursu verilen bir hana giriyoruz(bu arada yanımıza sürekli gelip giden insanlar oluyor).İnsanlar bizi inceliyor bir yandan da bir esnaf hanla ilgili bilgi veriyor dinliyoruz.Çıkışta bahşişini istiyor 1 dinar verip ayrılıyoruz. Tunus; karanlığı ve aydınlığı ,renkleri ve köhneliği, birçok zıtlığı barındıran bir yer.

Konaklama: Tunus’ta otel ve hostel bulmak kolay.Bir otele giriyoruz odaların 3 kişilik olduğunu söylüyorlar ve fiyatta anlaşamayınca başka bir hostele yöneliyoruz..Meydana açılan ara sokakta ilerliyoruz şaşkınlıkla,,bir kapı berbere açılıyor,başka bir kapı karanlık bir yere ve merdivenleri ürkerek çıktığım hostelde ,dört kişilik harici oda vermediklerini söylüyorlar. Place De La Viktoire meydanında ,önünde kafesi olan Medina Hotel’de yer buluyoruz.2kişilik oda fiyatı 15 dinar.Banyo için ayrıca 1 dinar vermek gerekiyor.

Yemek: Ilk günümüzde sık sık gördüğümüz krepi tadalım diyoruz. Elle açtıklarıhamuru sacta pişirip içine seçtiğiniz soslardan koyduruyorsunuz isteğinize göre..Soslar acılı ve yağlı ve yumurtalı.Bunları yedikten sonra sekiz gün boyunca meyveyle beslenirim diye düşünmüştüm. Sabah kahvaltımızı kruvasan ve süt ile yapmıştık. Türk kahvesini çok çabuk yapıyorlar ve güzel..

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said ‘e bir akşam taksiyle (10 dinar) havaalanında tanıştığımız iki arkadaşla gittik. Merkeze 40 dk. uzaklıkta bir sahil kasabası.Oldukça sakindi .Arnavut kaldırımlı sokaklarında dükkanlar ve kafeler bol.Denize yakın bir kafede meşhur nane çayı içtik. Küçük bardaklarda içine şam fıstığı koyup servis yapıyorlar.

Yemek:Yine Tunus’a özgü ‘’panini” yiyoruz.Bir tür sandviç .İçine ister salata ,ister ton balık koydurmak mümkün.Fiyatı 2 dinar.

Cap Bon

Cap Bon ‘a geçmek için önce taksiyle Bebalaya’ya oradan otobüsle de Nabel.’e gidebilirsiniz.Biz trenle gitmeyi tercih ettik fakat duraklarda yazı yazmadığından ve İngilizce bilen birini bulup soramadığımızdan taksiyle gitmeye karar verdik.Trenle gitmek daha ucuz tabiki.Taksiyle 3.2 dinara Babaloya’dayız. Oradan Nabeul otobüsle 2 saat sürüyor ve 3.5 dinar.

Nabeul

Nabeul ,Tunus’un sahil kentlerinden.Arnavut kaldırımlı caddeleri turizm mevsimi olmadığından oldukça sakindi.Alış veriş yapabileceğiniz bir sürü dükkan var .Fiyatlar oldukça uygun.Seramikleri ve tekstil ürünleri meşhur.Pazarlık etmeyi unutmayın .Biz Nabel de birkaç saat geçirip geceyi geçireceğimiz Hammamet’e gittik.Buradan Hammamet otobüsle 15 dk. ve 0.6 dinar.Her saat başı otobüs bulmak mümkün.

HAMMAMET

Turistik bir sahil kenti. Hamamlarıyla meşhur.3 bölgeye ayrılıyor.Hammamet merkez,Hammamet Sud ve Jasmine, Jasmine’de 5 yıldızlı oteller ,golf sahaları ve büyük bir liman bulunuyor.Biz merkezde kalmayı tercih ettik.Gece hayatına bir göz atarız dedik ama pek bir kıpırtı yok.Tunus’un ünlü gece kulüpleri burada ama düşük sezonda rağbet yok.

Konaklama: Merkeze çok yakın ,deniz kenarında Bellevue hotelde kaldık.2 kişilik duşlu-tuvaletli oda 30 dinar kahvaltı dahil.Otel sahibi güler yüzlü İngilizce bilen Fransız bir bayan .Kahvaltıda kadını rehin alıp sormak istediğimiz her şeyi ona soruyoruz.

Yemek: Kahvaltılarda genellikle reçel ,yoğurt kruvasan veriyorlar. Sahilde yan yana türlü çeşit mutfaklardan yemekler sunan restoranlar mevcut. Sıkıntı çekilecek bir durum yok .Deniz kenarında pizza bira mesela. Hammamet’te de bir gece geçirdikten sonra sabah erkenden Douz ‘a gitmek üzere yola çıkıyoruz. Asıl hedefimiz Sahara çölünde gün batımını izlemek.

Tunus’un her şehrinde louagelar var. 8 kişilik minibüslerin terminalleri diyebiliriz. Biz Douz 2a bu minibüsleri kullanarak gittik. Bir sonraki şehirdeki loage da durup minibüs değiştirerek gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. Otobüslerden biraz daha pahalı ama ulaşım daha kolay.

Hammamet’te louage gidip Kairouan minibüsüne bindik.70 dk. ve 5.20 dinar. Kairouan –Gabez 2.5 saat ve 10.20 dinar. Gabez-Douz 2 saat ve 7.75 dinar.

Hammamet –Douz arası Afrika kendini gösteriyor.

DOUZ

Douz’a yazın gidiyorsanız akşam vakti orada olmaya çalışın çünkü gündüzleri çok sıcak olduğundan kimse hava kararana kadar dışarı çıkmıyor.Loague şehir merkezine çok yakın.Başınıza bir sürü insan toplanıp size otel veya Sahara için tur tavsiyesinde bulunuyor .Kalmak için herhangi bir yer seçtiyseniz yolunuza devam edin .

 

 

Konaklama: Loague da yanımıza gelen daha sonra onlarla birlikte Sahara çölünde kamp kuracağımız iki Yeni Zellandalı’nın tavsiyesiyle El Medina Otel’de kaldık. 2 kişilik duşlu oda 30 dinar ;

Loague da yanımıza gelen daha sonra onlarla birlikte Sahara çölünde kamp kuracağımız iki Yeni Zellandalı’nın tavsiyesiyle El Medina Otel’de kaldık. 2 kişilik duşlu oda 30 dinar ;

;kahvaltı dahil.Oldukça temiz ve otel çalışanları güler yüzlü ..Daha ucuz otel bulmak mümkün.

Yemek: Yemek her zamanki gibi sorun değil.Kuskusu ve şehriye çorbasını tavsiye ederiz .2-3 dinara herhangi bir restoranda yemek yiyebilirsiniz.

SAHARA

Uçsuz bucaksız,ıssız,gündüzleri sıcak,geceleri dondururcasına soguk ,gün batımının izlenebilecegi en güzel yerlerden biri Sahara..Douz’dan 20 dk. süren otobüs yolculuğu ile Sahara çölünün yanı başındaki köye ulaşabilirsiniz.Ve oradan da develere çölde yol alıp kamp kurabilirsiniz. Tabi ki rehberler eşliği ile .Biz turu Douz ‘da ayarladık . Lonely Planet ‘ta yazdığı gibi lisansız turlara prim vermeyin .Biz 5 kişilik bir grup oluşturup kişi başı 100 dinar’a 2 gece 3 günlük tur aldık. Avusturalya ‘lı bir arkadaş 80 dinara anlaşmış .80 dinar bu tur için makul diyebiliriz. Geceleri önü açık bir çadırda kaldık ,Sabah kahvaltısında közde pişirilmiş ekmek ,kahve ,peynir ; öğle ve akşam genelde kuskus veya sebze yemekleri ..

Turda 5 kişiyiz ve 4 rehberimiz var ve tabi herkese birer deve .Sabah rehberlerden birinin köydeki evinde öğle yemeği yiyerek başlıyoruz . Rehberin eşinin ne işiniz var çölde deli misiniz sözlerine aldırmadan develerimize binip uçsuz bucaksız çölde ilerliyoruz ,1- 2 saat yoldan sonra dinlenip bir şeyler yiyip sonra yine devam ediyoruz .Geceler rehberlerin dans gösterileriyle sonlanıyor .Dondurucu soğuğun etkisini yıldızları izlemek azaltıyor diyebilirim adeta yorgan gibi…Sabah erkenden yine yollardayız. Köyden pek uzaklaştığımız söylenemez ama uçsuz bucaksız çölde olma keyfi yetiyor.

GENEL BİLGİLER

Gezi Maliyeti

1 dolar:1.2 dinar

Tunus Afrika ülkelerine göre biraz daha pahalı . Güneyine inildikçe ucuzluyor . Günlük 20 $ lık bir bütçe yeterli olacaktır. Daha lüks ve temizlik arıyorsanız 30-35$ lık bir bütçeyle yıldızlı otellerde kalabilirsiniz. Daha fazlasını harcamak da mümkün tabi.

Yemek

    • Yemek ucuz. Damak tadımıza gayet yakın sulu yemekler bulmak mümkün . şehriye çorbası kuskus veya kebap türleri hemen her restoranda var. Yada ünlü panini sandviçi her sokak başında . ucuz ve güzel.
    • Nane çaylarını mutlaka deneyin .
    • Alkollü içki marketlerde mevcut. Barlar yada klüpler yüksek sezonda canlı ancak düşük sezonda genelde Tunuslu erkekler gidiyor .

Konaklama

Hostellerin geceliği kişi başı 7- 15 dinar arasında değişiyor .bir çoğunda kahvaltı dahil . Daha ucuz yerler de bulmak mümkün ancak pek güvenli değil. Özellikle yalnız bayanlar için rahatsız edici olabilir.

Ulaşım

Bir şehirden başka bir şehre hemen her gün otobüs bulmak mümkün . Louage’lar sa yine her kasabasında mevcut ve biraz pahalı olmasına rağmen ulaşım daha kolay .Louage kısa mesafeli 8-9 kişilik küçük minibüslerin durak yeri .

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hırsızlık gibi olaylar pek yaygın değil ancak yine de dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Alış-veriş yaparken mutlaka pazarlık yapın . Beşte bir fiyata alabilirsiniz .
  • Çöle giderken yanınıza mutlaka termal kıyafetler ,uyku tulumu ,güneş gözlüğü ve kum için bir baş örtüsü almayı unutmayın!
  • Bayanların çok açık giyinmemesi tavsiye edilir.
  • Ekim kasım aylarında gündüzleri sıcak ama geceleri çok soğuk yanınızda mutlaka polar türü giysiler bulundurun.
  • Uçakta dağıtılan kartları mutlaka doldurun . Ülke girişinde isteniyor.
  • Ülkeden çıkarken herhangi bir vergi ödemiyorsunuz.
  • Ingilizce bilen çok az bu nedenle yanınızda küçük bir Fransızca sözlük bulundurun.

 

admin

emrah kurtulmus

You May Also Like

Varuna Gezgin İstanbul Şubesinden Burcu Anlatıyor!

Varuna Gezgin Personellerinden Umut Başal ilk gezi deneyimini anlatıyor!

Etiyopya Gezisi – Mart 2010

Zambia, Botswana ve Zimbabwe Gezisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir